Priemyselná produkcia na Slovensku v auguste medziročne vzrástla

11.10.2023 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) - Priemyselná produkcia na Slovensku v auguste medziročne vzrástla o 4,6 %, pričom išlo o najvyšší rast od začiatku roka. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 4,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Augustový výsledok bol dôsledkom vysokého, až štvrtinového rastu vo výrobe dopravných prostriedkov o 27 %. Vysoký medziročný rast je dôsledkom nižšej porovnávacej bázy v auguste pred rokom, pretože niektorí výrobcovia dopravných prostriedkov mali v minulom roku letné celozávodné dovolenky aj v auguste, ale v tomto roku ich čerpali len v júli.

Výsledok priemyslu podporili aj rast vo váhovo významnej dodávke elektriny, plynu, pary o 7,1 %. Mierny vplyv mal aj rast vo výrobe elektrických zariadení o 7,6 %.

Väčšina podielovo významných odvetví však bola podľa ŠÚ SR v mínuse. Významný úbytok bol vo výrobe kovov a kovových konštrukcií o 9,5 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov o 23,1 % a tiež vo výrobe z gumy a plastov o 7,4 %.

V súhrne za osem mesiacov tohto roka priemyselná produkcia medziročne klesla o 1,2 %. Najvýznamnejšie výsledok ovplyvnil pokles vo výrobe z gumy a plastu o 10,4 %. Priemyslu pomáhal najmä vyšší výkon vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,6 %.
 

Vyberte región